onsdag 13 mars 2013

Tallriksmodellen

Tallriksmodellen tror jag att de flesta känner till. Det var något som i alla fall jag fick höra om i skolan, på mellanstadiet, tror jag. Det var det jag googlade på när jag kände att jag behövde mer kunskap om hur en portion mat ska vara. Jag hade hamnat i en konstig cirkel där jag åt 2-3 mål mat om dagen och alldeles för stora portioner. Detta behövde jag ändra på eftersom jag började öka i vikt på ett sätt jag inte gillade. Mitt blodsocker åkte berg och dalbana vilket påverkade mig negativt.

Det viktigaste för mig var/är att aldrig (helst inte) bli vrålhungrig, lika viktigt är det, för mig, att aldrig bli proppmätt heller. Därför anammar jag frukostar och mellanmål. Det är a och o ! Se till att hålla en jämn blodsockernivå alltid!

Det är inte lätt att ändra på gamla vanor, därför ändrade jag bara lite i taget, så lite att jag knappt märkte det. Eftersom jag är en sån som gärna äter mycket mat tänkte jag att portionerna inte skulle bli så mycket mindre utan nyttigare. Likt tallriksmodellen delade jag tallriken på tre MEN en del fick vara lite mindre än de andra, kolhydratdelen, medan en annan del fick bli större, grönsaksdelen. 

Proteindelen gjorde jag inte så mycket med, mer än att prioritera en nyttigare och mer hälsosam proteinkälla likt kyckling, nötkött eller fisk och ägg.

Ganska snart efter första förändringen, typ en månad senare, uteslöt jag två livsmedel som jag alltid ätit mycket av och de är bröd (ljust bröd) och ost (hårdost). Det håller jag än idag men kan unna mig emellanåt att äta dessa godsaker :)

Kika gärna på livsmedelsverkets hemsida. Det finns mycket intressant att läsa om tex matvanor och livsmedel :)
 /Diana

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar